Benim bakış açım ‘Yaşasın! Bağışçı şikayeti!’
Bu aslında benim bakış açımın ötesinde, yapılmış sayısız araştırmanın da bir sonucu…
Eğer bir bağışçınız bir dileğini ya da bir şikayetini belirtmek için size ulaşmışsa, o bağışçı sizin en kıymetli hazinenizdir. Bu kişi dileğini ya da şikayetini belirtmek için zaman ayırıp size ulaşmış, güçlü bir biçimde fikrini belirtmiştir, bu kurumunuzu/yaptığı bağışı önemseyen bir kişinin davranışıdır.
Bu geribildirim çalışmalarınızı geliştirmek, bağış servisindeki eksiklerinizi tespit etmek için bulunmaz bir fırsattır. Ve Onun sorununu çözdüğünüz takdirde bu kişi en bağlı destekçi kitlenizin bir parçası olacaktır. Şikayet etmek yerine kıymetini bilin!
Her ne olursa olsun ‘müşteri haklıdır’ mantığı bağışçı için de fazlasıyla geçerli. Onlar faydalı birşey yapmak için size güvenmiş ve bir ‘duyguyla’ kurumunuza gelirinden bir miktarı vermeyi kabul etmiştir. Verdiği miktarın karşılığı bir üründen çok sadece manevi bir tatmin olan bağışçının duygusal tepkiler vermesini çok normal görmek gerekir.
Bir fundraiser için bir bağışçının sorununu çözmekten, rahatlamasını sağlamaktan daha önemli bir öncelik olamaz.
Elbette bağışçılarımızın sayısı arttıkça onların hassasiyetlerini bilmek, tanımak zorlaşıyor. Bu sebeple bunu sağlayacak her türlü alt yapı(database) çalışması çok önemli.
Ne pahasına olursa olsun konuyu çözmek, gerekirse yaptığı bağışları iade etmek, ya da bunu teklif etmek de büyük önem taşıyor. Bu durumda temel hedef yapılan yardım miktarlarının çok ötesinde, bağışçının kalbini yeniden kazanabilmektir. Güven STKlar için birincil önem taşıyor….Özellikle de bu dönemde. Yaşanan tüm olumsuzluklar sadece hatayı yapan kurumu değil, tüm STKlara karşı güveni zedeliyor; STKlarda bağışçılara en doğru şekilde hizmet verilmesini sağlamak, tüm STK çalışanlarının özellikle de fundraiserların bir görevidir.
Ne yazık ki ülkemizde hala sivil toplum kuruluşları bu anlamda oldukça amatör. Bir çok kurumun, bağışçısı ile iletişimi çok yetersiz boyutta. Oysa ki onlarla her konuştuğumuzda, onları yaptığımız çalışmalara her dahil ettiğimizde(maddi ya da manevi), bağışçının kuruma güveni ve bağlılığı artmaktadır. Bu rakamsal olarak da kanıtlanmış bir gerçektir.
Yaşasın! Bağışçı şikayeti…
Comments